Starostlivosť o ekosystémy si vyžaduje ďalekozrakosť. Kto hľadá rýchly zisk, toho nezaujíma ich zachovanie

Mladý ekonóm vyrastal v rodine farmárov. Dnes hovorí, že niektoré stránky encykliky mu ukázali cestu.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Keď si mladý ekonóm zo Španielska prečítal Laudato si’, druhú encykliku pápeža Františka, zmenilo mu to život. Minimálne v tom, že sa začal inak pozerať na realitu a svoje štúdium začal vnímať nielen ako „kus papiera“, ale aj ako pomoc spoločnosti. A tak sa zmenili jeho plány. Po vysokej škole sa rozhodol venovať výskumu v rámci ďalšieho štúdia, zaujali ho totiž dosahy zmien životného prostredia, konkrétne, ako klíma ovplyvňuje život hospodárskych zvierat.

V spomínanej encyklike sa pápež kriticky pozerá práve na zlý stav životného prostredia, globálne otepľovanie, nezodpovedný rozvoj a celkovo ekológiu. Laudato si’ je zároveň výzvou, aby sme sa všetci starali o náš spoločný dom – našu zem, ktorú nám Boh zveril. A tak niet sa čomu čudovať, že to nadchlo aj Ismaela Péreza Franca zo Španielska. On sám sa narodil do rodiny farmárov, a teda už od raného detstva cítil silné puto s pôdou. Počas svojich štúdií na univerzite Catholic University Youth dokázal spojiť svoje študentské aktivity a nadšenie pre to, aby sa odhodlal budovať lepší svet.

Keď si v roku 2017 prečítal spomínané Laudato si’, tak to bolo pre neho rozhodujúce. „Moje videnie reality sa zmenilo a pochopil som, že moje štúdium nemôže zostať iba kúskom papiera, pomocou ktorého si nájdem prácu. Premýšľal som, ako môže štúdium ekonómie slúžiť spoločnosti, v ktorej dnes žijem,“ hovorí Ismael.

Návrat  k pôvodnej myšlienke

Po prečítaní encykliky sa vrátil na začiatok. „Niektoré stránky encykliky mi ukázali cestu a ja som sa vrátil k prvému odkazu – k pôde, životnému prostrediu a ekológii,“ vysvetľuje mladý Španiel, ktorý po magisterskom štúdiu pokračoval ďalej. V roku 2019 tak začal svoje doktorandské štúdium v odbore ekonómia životného prostredia s výskumným projektom o dosahoch zmeny podnebia na chov hospodárskych zvierat.

Niektoré stránky encykliky mi ukázali cestu.

„Keď som sa zaregistroval na podujatie Františkova ekonomika, vnímal som to ako nesmiernu príležitosť, ako sa hlbšie zaoberať oblasťou poľnohospodárstva a spravodlivosti spolu s mladými ľuďmi z celého sveta, ktorí sa rôznymi spôsobmi podieľajú na starostlivosti o náš spoločný domov,“ vysvetľuje ďalej Ismael, prečo sa zúčastnil na online podujatí.

Zároveň vysvetľuje aj prepojenie spravodlivosti s poľnohospodárstvom. „Spravodlivosť je predpokladom na budovanie spoločnosti, ktorá je schopná zaručiť dôstojný a spravodlivý život pre všetkých a v súlade s ostatnými živými bytosťami,“ hovorí Ismael.

Nikto, kto hľadá rýchly a ľahký zisk, sa skutočne nezaujíma o zachovanie ekosystémov.

Rýchly zisk nemôže pomôcť ekosystémom

„Štúdium a implementácia udržateľného poľnohospodárstva, chovu a postupov riadenia, ktoré chránia biodiverzitu a zabezpečujú živobytie pre všetkých, sú zásadné. Dosiahnuť to však nie je jednoduché,“ pokračuje a už cituje Laudato si’: „Starostlivosť o ekosystémy si vyžaduje ďalekozrakosť, pretože nikto, kto hľadá rýchly a ľahký zisk, sa skutočne nezaujíma o ich zachovanie. Náklady na odstránenie škôd spôsobených takýmto sebeckým nedostatkom záujmu sú však oveľa väčšie ako ekonomické výhody. Ak sa určité druhy zničia alebo vážne poškodia, tak sú škody nevyčísliteľné.“

Ismael svoj záujem o životné prostredie premieňa do mnohých aktivít. Jednou z nich je aj výskum, na ktorom sa podieľal so svojimi kolegami doktorandmi – témou je „Poľnohospodárstvo a spravodlivosť“. „Vždy je zaujímavé a prekvapujúce počúvať rôzne myšlienky a zároveň sa vzájomne konfrontovať v otázkach, ktoré nás všetkých zaujímajú. Či už je to problematika ako sociálne začlenenie, obnova vidieckych oblastí, rodová rovnosť, prístup k zdrojom, úmrtnosť v dôsledku hladu alebo podvýživy, slušná práca, vzťah medzi klimatickou krízou a výrobnou kapacitou poľnohospodárskeho odvetia, udržateľné poľnohospodárstvo,“ myslí si Ismael.

Mladý ekonóm sa pozerá do budúcnosti a popritom nezabúda počúvať aj ostatných okolo seba. „Som si istý, že moja dizertačná práca bude odrážať tváre, hlasy a nápady všetkých mladých ľudí, s ktorými sa stretávam na tejto krásnej ceste. Cesta, vďaka ktorej bude náš domov lepším miestom,“ hovorí na záver Ismael.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články