Projekt inovátora z Číny môže pomôcť prelomiť bariéry negramotnosti

Mladý inovátor sa zameral na hlasové technológie.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Prístup k informáciám je nevyhnutný z viacerých aspektov, či už ide o vzdelávanie, bežný život a informovanosť ľudí, spoluprácu, modernú sociálnu spravodlivosť, ale aj udržateľnosť a mnohé ďalšie. Práve nad tým sa zamýšľal aj Sumang Liu, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Mosaix, ktorá vyvíja značkového hlasového asistenta pre lokalizované služby, jazyky a potreby globálnej stopy. Sumang Liu je tiež podnikateľom Ekonomiky spoločenstva.

Sumang Liu pochádza z Číny, aktuálne však žije v San Franciscu v Silicon Valley, kde podniká v oblasti nových technológií. Silicon Valley je dnes už kolískou IT priemyslu, je považované za najdôležitejšie centrum technologických investícií a snom azda každého vývojára či začínajúceho podnikateľa je skončiť na tomto mieste v slnečnej Kalifornii – v najinovatívnejšej štvrti na svete. Sídlia tam tie najúspešnejšie technologické spoločnosti, ale aj začínajúce firmy.

Sumang Liu sa začal zaoberať hlasovým prístupom k informáciám. „Vediem tím, ktorý pracuje na vývoji hlasovej technológie pre jazyky na úrovni II v rámci rozvíjajúcich sa trhov, napríklad v Indii, Afrike, juhovýchodnej Ázii či na Blízkom východe. Aj keď máme špičkovú technológiu a podporu významných rizikových kapitalistov – USA, Japonsko, Čína –, technológia nie je dnes jediným faktorom úspechu. Na zlepšenie prístupu k informáciám je dôležité zahrnúť a zapojiť 3,5 miliárd ľudí do týchto rozvíjajúcich sa trhov,“ vysvetľuje na začiatok podnikateľ a upozorňuje na to, že spomedzi toľkých ľudí treba myslieť na rozdiely v jazykoch.

Sumang Liu, zdroj: FB S.L.
Hlasové vyhľadávanie

„Veľmi veľká časť svetovej populácie hovorí miestnymi jazykmi a frazémami. Z dôvodu negramotnosti a problémov s prístupom ku vzdelávaniu a iných sociálno-ekonomických problémov sa hlas stáva jedným z hlavných prostriedkov prístupu na internet,“ uvádza ďalej Sumang Liu.

A samotní analytici sa zhodli, že systémy rozpoznávania hlasu, a to sú tie, ktoré sú schopné rozpoznávať hovorené slová, aby ich mohli používať v rôznych aplikáciách, dosiahli vďaka zavedeniu technológií umelej inteligencie značný pokrok. Podľa podnikateľa je však hlasová technológia pre „sekundárne“ jazyky zle vyvinutá a nie celkom presná.

Práve v systéme Mosaix umožňuje inovácia ľahký prístup k informáciám a službám, aj keď sú ústne, a umožňuje čoraz väčšiemu počtu ľudí ľahký prístup k internetovej ekonomike, a teda k digitálnej ekonomike, kde dochádza k neustálej výmene informácií a údajov pomocou nových technológií.

Lepší prístup k internetovej ekonomike, a teda k digitálnej ekonomike, kde dochádza k neustálej výmene informácií a údajov pomocou nových technológií.

Dostať sa čo najjednoduchšie k informáciám

Mladý inovátor sa pozerá na prístup k informáciám ako na príležitosť. „Prístup k informáciám je kľúčom k modernej sociálnej spravodlivosti a udržateľnosti. Uľahčuje lepšie vzdelávanie, povedomie a spoluprácu. V 21 rozvíjajúcich sa krajinách trhu sme už spustili televízie a telefóny s hlasovým ovládaním. Zistili sme, že používatelia pracujú s online obsahom oveľa častejšie a efektívne,“ opisuje skúsenosti Sumang Liu.

Platforma umelej inteligencie Dynamic Language umožňuje zákazníkom vytvárať inteligentných hlasových asistentov na rýchle a presné odpovede v širokej škále jazykov. Cieľom je nahradiť komplikované, často až ťažkopádne textové vyhľadávania rozhraním hlasového vyhľadávania.

A kto všetko stojí za vývojom Mosaix? Je to skupina talentovaných výskumníkov a inžinierov napríklad zo spoločností Google, Apple Maps a Cisco IoT. Mosaix spája spracovanie prirodzeného jazyka (NLP), grafiku, výskum, robotiku, sémantiku a strojové učenie.

Zdroj: www.edc-online.org

Titulná foto: Sumang Liu, zdroj: FB S.L.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články