NYADO spája umenie prostredníctvom hudobných videí s témou udržateľnosti planéty a ekonomiky

NYADO spája umenie, pozitívne správy a nové príbehy.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Viete si predstaviť bez hudby či samotného umenia svoj život? Sprevádza nás životom odmalička a je jeho súčasťou už odpradávna. Umenie a v tomto prípade i hudba je súčasťou dôležitých okamihov v spoločnosti. Umenie môže zároveň poslúžiť správnym veciam, môže motivovať a upozorniť na dôležité témy a na to, ako robiť svet lepším aj prostredníctvom podnikania.

NYADO je sociálne produkčná spoločnosť, ktorá tvorí medzinárodnú skupinu umelcov a tvorcov zmien, a zároveň sa venuje globálnej propagácii udržateľných a inovatívnych príbehov a projektov prostredníctvom hudby a vizuálneho umenia. Funguje na troch pilieroch: Dosah – Sociálne podnikanie – Kultúra. Iniciatíva chce predovšetkým spájať vplyvných umelcov s tvorcami zmien, a tak vytvárať rozširujúcu sa sieť partnerov s cieľom zvýšiť sociálny dosah. V tíme sa preto výhradne zameriavajú na dobré veci, ktoré sa dejú po celom svete.

Edoardo Segato-Figueroa vidí práve v takejto aktivite zmysel, veď hudba je univerzálnym jazykom spoločnosti. Mladý Talian je jedným zo zakladateľov spoločnosti, je tiež spisovateľom, spevákom a umelcom a pohybuje sa v hudobnej produkcii, divadle, píše vedecké publikácie a to všetko na základe princípov Corporate social responsibility (CSR – sociálna zodpovednosť podnikov, často označovaná aj ako zodpovedné podnikanie). Hovoríme o podnikaní takým spôsobom, ktorý je priateľský celkovo k spoločnosti a nielen k životnému prostrediu.

NYADO počas EoF, zdroj: FB/NYADO

„NYADO sa snaží sprostredkovať pozitívne správy a budovať nové príbehy o hlavných témach a výzvach súčasnosti, od sociálnej angažovanosti po zdravší životný štýl, od podnikania po trvalo udržateľný rozvoj, dôstojnosť pracovníkov, sociálne začlenenie a boj proti chudobe,“ vysvetľuje Edoardo, ktorý bol aj súčasťou novembrového online stretnutia Františkovej ekonomiky (Economy of Francesco – EoF).

Na produkcii hudobných filmov spolupracujú vždy s inou skupinou umelcov, s viacerými ľuďmi a samotnými tvorcami zmien, v tíme majú aj konzultantov. Sami o sebe hovoria, že sú dynamická sieť rôznych jazykov, vekových skupín a kultúr, s vášňou pre uskutočňovanie pozitívnych zmien.

„Povedali, že kedysi boli ľudstvo a zem jedno – navzájom si dávali a prijímali život.“ Zdroj: Instagram/wearenyado
Nadchnúť a upozorniť

A čo je hlavným záväzkom spoločnosti, ktorá funguje ako sociálny podnik? Podľa Edoarda je to dosiahnutie toho, aby environmentálna udržateľnosť, podnikanie a ďalšie dôležité, často zložité témy boli pre ostatných prístupnejšie, aby sa pre ne nadchli a fascinovali ich.

Edoardo Segato-Figueroa, foto: NYADO.com

„Snažíme sa divákov nadchnúť pre témy, ktoré inšpirujú filmy, aby sme zvýšili úroveň povedomia a aby mal každý pocit, že je protagonistom procesov zmien, ktoré náš svet a naša spoločnosť potrebujú,“ hovorí ďalej Edoardo.

Za každou produkciou je príbeh a odkaz. „NYADO odhaľuje neuveriteľné príbehy a nápady priekopníkov, ktorí budú jedného dňa považovaní za legendy našej doby,“ pokračuje v rozprávaní Edoardo.
Podľa neho je každá ich produkcia stredobodom globálnej kampane, ktorej cieľom je zaoberať sa potenciálom každého jednotlivca, ktorý sa môže trvalo udržateľne rozhodovať ako spotrebiteľ, člen spoločnosti a obyvateľ našej planéty.

dan Abrahamson, foto: NYADO.com

Každý hudobný film je inšpirovaný projektom alebo revolučnou víziou sociálneho podniku alebo podnikateľa, ktorá sa stáva súčasťou príbehu rozprávaného vo filme. Túto neobyčajnú skúsenosť začal Edoardo asi pred dvoma rokmi. So svojím priateľom Idanom Abrahamsonom – spoluzakladateľom skupiny NYADO, izraelským spevákom, violistom, producentom a podnikateľom – rozbehli prvý veľký hudobný projekt, ktorý ich priviedol do Afriky, kde spolupracovali s kenskou speváčkou Phy.

Odvtedy sa už NYADO zúčastňuje na rôznych medzinárodných podujatiach, napríklad Global Social Business Summit a Nexus. „Nadviazali sme partnerstvá s viac ako 20 organizáciami po celom svete. Náš ďalší projekt, Gather, si kladie za cieľ vybudovať nový príbeh o merateľnom dosahu a redukcii plastov v oceáne,“ vysvetľuje Edoardo, pričom poukazuje na to, že ekonomiku je možné zmeniť aj pomocou univerzálneho jazyka hudby, umenia a poézie.

ZDROJE:
https://www.edc-online.org/en/eventi-e-news/the-economy-of-francesco/16538-the-other-side-of-sustainability-musical-videos-to-save-the-planet.html
https://www.nyado.com/
https://www.instagram.com/wearenyado/

Titulná foto: FB/NYADO

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články