Efektívne pestovanie v Keni? Nenápadné gule zhodia na zem a čakajú, kým vyrastie strom

Na výrobu guľôčok sa používa odpad z dreveného uhlia.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Počuli ste už niekedy o seedball? Nenápadné guľôčky alebo loptičky, ktoré majú vnútri semienko, stačí len zhodiť a potom čakať, kým z nich vyrastú rastliny. Znie to príliš jednoducho? Áno, také to skutočne aj je. Rýchle, efektívne, nenáročné a lacné riešenie. Samotní výrobcovia sa riadia heslom „JUST THROW AND GROW!“ V Keni tieto gule používajú na opätovnú výsadbu stromov, ktoré sa časom čiastočne alebo úplne vytratili z ich pôvodného prostredia. Hovoria tomu aj „seed bombing“. Ide o techniku na opätovné zalesnenie či zavedenie vegetácie do pôdy tým, že zhadzujú spomínané loptičky do pôdy. A tak z neplodnej zeminy vznikne pôda, kde rastú rastliny a stromy.

Túto metódu, respektíve bombardovanie, zvyčajne používajú v Keni pri väčších projektoch, keď stovky loptičiek naraz zhodia do jednej oblasti. Tieto semenné gule na báze biouhlia sa používajú takmer v každom regióne na opätovné vysádzanie ekosystémov. Do pôdy ich hádžu niekoľkými spôsobmi, či už ručne, alebo aj za pomoci vrtuľníkov. Tie využívajú najmä pri väčších plochách.

Zdroj: www.seedballskenya.com

Práve štruktúra a povrch gule zaručí, že o ňu predátori nebudú mať záujem, a tak zostane na svojom mieste a môže vyrásť v rastlinu. Ako je to možné? Biopovlak loptičky pomáha chrániť semeno vo vnútri pred zvieratami, uhlie ich totiž odrádza. Takto sa k semenu vo vnútri nedostanú vtáky, hlodavce a hmyz. Zároveň obal slúži aj ako ochrana pred extrémnymi teplotami, kým neprídu dažde. Po nasiaknutí vodou má táto guľôčka výborné vlastnosti – dokáže totiž udržať a predĺžiť vlhké prostredie okolo semena, aby sa podporilo klíčenie.

„Dávame matke prírode pomocnú ruku tým, že chránime semená pred predátormi a slnkom, kým vhodné prírodné podmienky prostredia nespustia klíčenie,“ píše sa aj na oficiálnej stránke projektu z Kene, pričom uvádzajú, že od septembra 2016 takto rozdistribuovali viac ako 13 miliónov gúľ po celej krajine.
„Zameriavame sa na sanáciu krajiny tak poškodenej činnosťou človeka, že prirodzené zalesňovanie je nepravdepodobné alebo nie je vôbec možné,“ vysvetľujú ďalej.

Zdroj: www.seedballskenya.com
Výrobcovia ručia za eko kvalitu
Seed bombing – rýchla metóda na zalesnenie ekosystémov. Zdroj: Zdroj: www.seedballskenya.com

Seedballs nie sú geneticky modifikované a sú 100-percentne prírodné, pričom sa využívajú semená stromov, ktoré pochádzajú z Lesníckeho centra semien v Keni s približne 220 druhmi stromov. Výrobný proces spotrebuje málo energie, bez fosílnych palív a s nízkou uhlíkovou stopou.

Pri výrobe dbajú na to, aký dosah môže mať tento proces na životné prostredie. Obaly semien pochádzajú z recyklovaných materiálov. Výrobcovia navyše podporujú miestne malé podniky, všetky papierové tašky a obalový materiál získavajú lokálne v okolí Nairobi.

Niečo z histórie dreveného uhlia v Keni

História používania dreveného uhlia v Nairobi sa datuje do obdobia približne pred 100 rokmi. Drevené uhlie je v súčasnosti v Keni stále kľúčovým zdrojom bioenergie a poskytuje energiu 82 % mestských a 34 % vidieckych domácností. Drevársky priemysel tak predstavuje v krajine dôležité odvetvie, pretože vytvára pracovné miesta pre výrobcov dreva, výrobcov dreveného uhlia, prepravcov a predajcov.

V Nairobi sa denne spotrebuje najmenej 750 000 kg surového nespracovaného kusového dreveného uhlia. Z tohto množstva pritom predstavuje 15 % odpad ako prach, drobné úlomky a štiepky. A práve tento zachránený odpad z dreveného uhlia je prach – zmes, ktorá sa používa na výrobu guľôčok seedball.

Titulné foto:  www.seedballskenya.com

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články