Národný týždeň charity spojil ľudí pre pomoc núdznym

Slovenská katolícka charita (SKCH) upriamila od 29. mája do 5. júna pozornosť verejnosti na sociálne odkázaných ľudí a ľudí v núdzi, predstavila ich príbehy a aj služby, ktoré im poskytuje bez ohľadu na vierovyznanie. Beh pre charitu, diskusie, koncerty, zbierka potravín, online program či bohoslužby – záujemcovia si z podujatí Národného týždňa charity mohli vybrať to, čo ich najviac zaujímalo. Iniciatíva je výsledkom spolupráce SKCH a desiatich diecéznych a arcidiecéznych charít, ktoré spolu prevádzkujú približne 300 zariadení a služieb po celom Slovensku.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

„Ich hrdinstvom je prísť a zaklopať na dvere. Prísť a hľadať cestu, z ulice, od násilníka, zo závislosti alebo cestu, ako sa postarať o deti. Hrdinstvo, ktoré ostáva nám, je nenechať ich prosbu bez odpovede,“ hovorí o poslaní charity generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Dôkazy toho, že to ide

Časť Národného týždňa charity sa pre aktuálnu pandemickú situáciu odohrala vo virtuálnom priestore. Na sociálnych sieťach deň po dni pribúdali videá so svedectvami klientov charít z rôznych regiónov, ktorí vo svojich životoch dokázali zvrátiť nepriaznivú situáciu alebo nájsť jeho pravú hodnotu.

Zdroj: YouTube Slovenská katolícka charita

Katka je mladá žena s duševným ochorením. Potrebuje podporu a cíti sa dobre v komunite, kde je menší počet ľudí. Takéto rodinné prostredie našla v Domove sociálnych služieb a rehabilitačnom stredisku Samária, ktoré spravuje Bratislavská arcidiecézna charita. „Je to tu pekné, najviac sa mi páči terapia hudbou, chodievame aj mimo Samárie na spoločné výlety. Je to pre mňa ako druhý domov, pôsobí to tu rodinne,“ hovorí Katka vo videu.

Zdroj: YouTube Slovenská katolícka charita

O práci charity a ťažkých životných osudoch hovorí aj príbeh Tomáša, ktorý prišiel pre alkohol o prácu, bývanie a blízke vzťahy. Nabral však odvahu a poprosil o pomoc. Diecézna charita Žilina mu cez službu špecializovaného sociálneho poradenstva dala druhú šancu. Dnes si dokáže platiť podnájom a pracuje ako kuchár. „Nemal kde spať, nemal čo jesť. Občiansky preukaz síce mal, ale ostatné – nič. Nemal žiadny príjem, nebol evidovaný na úrade práce, bol dlhodobo na ulici a mal veľké zdravotné problémy, ktoré sme postupne začali riešiť,“ opisuje začiatky pomoci Tomášovi Gabriela Huliaková z Diecéznej charity Žilina. „Charita mi v tom čase veľmi, ale veľmi pomohla. Nevedel som, kam sa mám pohnúť, bol som stratený,“ spomína si na svoje ťažké obdobie Tomáš.

Celodenný program v slovenskom Ríme

Lukáš Latinák počas diskusie v Trnave. Zdroj: FB Trnavská arcidiecézna charita

Tí, ktorí si počas Národného týždňa charity chceli vyjsť von za pekným počasím, sa mohli vybrať napríklad do Trnavy. V tamojšej charitnej komunitnej kaviarni Špitálik bol pripravený bazár kníh, koncert skupiny Vrbovskí víťazi a viaceré diskusie. Hosťom jednej z nich bol herec Lukáš Latinák. Rozhovor plný humoru a úsmevu však mal aj vážny tón. „Tí, ktorí robia v charitatívnych centrách alebo detských domovoch, sú ľudia s najväčším charitatívnym srdcom. Aj keď za to dostávajú plat, ak to môžeme považovať za plat, na nich to stojí každý deň. A takýchto ľudí je ešte stále málo, nie všetky prípady sú zachytené,“ podotkol herec známy z televíznych obrazoviek. Odpovedal aj na otázku, kto jemu v živote podal pomocnú ruku. „Moja manželka je tá, ktorá ma vždy zdvihla, ona je tým motorom, ktorý drží rodinu pohromade,“ priznal Latinák.

Úspešná zbierka v Piešťanoch

V zbierke Malý nákup, veľká pomoc zbierajú študenti a verejnosť trvanlivé potraviny a drogériu

Študentom a verejnosti sa v kúpeľnom meste podarilo naplniť sklad Trnavskej arcidiecéznej charity stovkami kilogramov trvanlivých potravín a drogérie. Vďaka zbierke Malý nákup, veľká pomoc charita podporí núdznych ľudí v Piešťanoch a okolí. „Sme veľmi vďační, že mladí ľudia a verejnosť takto citlivo zareagovali na potreby tých, ktorí žijú medzi nami, no nemajú také šťastie, ako mnohí z nás. Z mesiaca na mesiac zápasia s otázkou prežitia, s otázkou, čo oblečiem svojim deťom a z čoho im navarím,“ povedala pracovníčka Centra pomoci človeku v Piešťanoch Simona Petrušová, ktorá zbierku spolu s kolegyňami zastrešuje.

Riaditeľka Spojenej cirkevnej školy Helena Križanová (vpravo) preberá zbierku od kolegyne Anny Zálešákovej zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb

Verejná zbierka našla navyše ďalšieho pokračovateľa. Riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Mojmírovej ulici Anna Zálešáková symbolicky odovzdala štafetu do rúk kolegyne Heleny Križanovej, riaditeľky Cirkevnej spojenej školy. „Zbierka nám dala dôležitú skúsenosť a zároveň sme vďaka nej prežili emotívne chvíle. Zapojili sa do nej aj deti, ktoré samy žijú vo veľmi skromných podmienkach. Napriek tomu priniesli trvanlivé potraviny a mnohé pri tom aj spomínali, ako charita kedysi pomohla práve ich rodine,“ uviedla riaditeľka Anna Zálešáková. Trvanlivé potraviny a hygienické potreby, bez ktorých sa nezaobíde žiadna rodina, budú ešte tento týždeň zbierať na základnej cirkevnej škole. Práve sem ich môže priniesť aj verejnosť, ktorá sa nezúčastňuje na vyučovaní, no chce zbierku podporiť.

Radosť mali počas charitného týždňa aj v Žiline, kde slávnostne otvorili Dom charity sv. Vincenta. Jeho nové sídlo požehnal žilinský biskup a prezident SKCH Tomáš Galis. Pomoc sa po novom dostane k viacerým ľuďom ako doteraz. V novej nocľahárni prespí 15 žien, celková kapacita sa zvýšila z 25 na 62 lôžok – okrem nocľahárne je totiž v prevádzke aj nízkoprahové denné centrum.

V sprievodnom programe Národného týždňa charity nechýbali ani gréckokatolícka liturgia s vladykom Jánom Babjakom z Ľutiny a svätá omša s biskupom Tomášom Galisom zo Žiliny. Medzinárodný deň detí spestril online koncert, ktorý pripravila Spišská katolícka charita. Novinkou podujatia bol Beh pre charitu. Pohyb účastníkom pripomenul veľkosť námahy a vôle, ktorú preukazujú ľudia v núdzi na ceste z ťažkej situácie. Beh svojou účasťou podporil aj slovenský šprintér a rekordér Ján Volko.

Zdroje: charitapomaha.sk, FB Caritas Slovakia – Slovenská katolícka charita, FB Trnavská arcidiecézna charita, YouTube Slovenská katolícka charita

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články