Štýl Svet mladých

Pomohlo by zamyslieť sa pred chladničkou

Foto: pexels.com

Na svete sa ročne vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo predstavuje zhruba jednu tretinu jedla, ktoré vyrobíme. Pokiaľ ide o Slovensko, v hospodárení s jedlom nie sme žiadnou ukážkovou krajinou. Priemerný Slovák totiž vyhodí až 160 kilogramov potravín ročne.

V odpadkoch často končia nedojedené zvyšky, pečivo, v lete ovocie a zelenina či produkty po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, ktoré si niektorí mýlia s produktami po dátume spotreby. Jedným z riešení takéhoto neuváženého plytvania by mohla byť aplikácia Fridge Chef.

S nápadom vytvoriť „domáceho pomocníka“, ktorý vám poradí, čo uvariť z potravín, ktoré máte práve v chladničke, prišli študenti z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach.

„Počas pandémie sme boli všetci doma a vtedy nášmu spolužiakovi, ktorý nevedel, čo si má uvariť, napadlo, že by sme mohli vytvoriť aplikáciu, kde by stačilo zadať ingrediencie a systém by užívateľovi vygeneroval zoznam vhodných receptov,“ prezradil Martin Ropek, jeden zo spoluzakladateľov študentskej firmy.

blank
Foto: M. Ropek

Keďže v slovenskom prostredí podľa jeho slov doteraz nikto nič také nevymyslel, myšlienka sa medzi spolužiakmi rýchlo ujala a hneď sa pustili do jej realizácie. Najali si programátora a s receptami oslovili niektorých šéfkuchárov a známych influencerov.

Pri vývoji aplikácie mysleli tvorcovia najmä na dve veci. Ekologickú i ekonomickú stránku. „Chceli sme, aby vďaka Fridge Chef ľudia jednak nevyhadzovali toľko potravín a zároveň ušetrili,“ povedal Ropek. V neposlednom rade chceli tiež poukázať na morálny aspekt tohto fenoménu – koľko ľudí na pozadí takéhoto enormného plytvania stále trpí hladom.

Podľa Ropeka sa o probléme mrhania jedlom, na rozdiel od znečisťovania plastami či rozširovania uhlíkovej stopy, veľa nehovorí, hoci ide o alarmujúce čísla.

„My sami sme boli veľmi prekvapení, keď sme zistili, o aký veľký problém ide. Keď sme si robili prieskum, mnoho ľudí nám ani nechcelo veriť, že sa toľko jedla vyhadzuje,“ opísal študent gymnázia.

Ako ďalej dodal, svojou aplikáciou by radi poukázali na daný problém. Zároveň doplnil, že našej planéte nepomôže len to, ak bude niekto používať ich aplikáciu, ale najmä to, keď sa ľudia pred svojou chladničkou konečne zamyslia.

Ako nám tiež prezradil, aplikácia má ešte mnoho nedostatkov a múch, ktoré je potrebné vychytať. Do budúcna by preto so spolužiakmi chceli vylepšiť vizuálnu stránku, pridať ďalšie recepty, ako aj umožniť používateľom pridávať svoje vlastné.

blank
Foto: archív M. Ropeka

Už teraz má Fridge Chef na Google Play okolo tisíc stiahnutí a pozitívne ohlasy naň študenti získali nielen vo svojom okolí, ale aj mimo svojej školy. Úspech tiež zožali na súťaži sociálneho podnikania InnoSchool, kde získali prvé miesto. „Máme radosť, že sme vymysleli niečo, čo by mohlo reálne niekomu pomôcť,“ podelil sa o svoje emócie študent Ropek.

Zároveň vysvetlil, že v rámci študentskej firmy bolo s týmto školským rokom potrebné formálne tento dočasný projekt ukončiť. Už teraz je však jasné, že niekoľko nadšencov v ňom chce pokračovať aj po prázdninách v septembri.

„Chceli by sme to postaviť na nohy, rozmýšľame preto aj nad rôznymi startupovými súťažami a veríme, že získame aj nejaké granty. Uvidíme však, ako sa to bude vyvíjať aj vzhľadom na koronu,“ povedal mladý riaditeľ študentskej firmy.

Pokiaľ ide o dlhodobé vízie, mladý Košičan naznačil, že tento projekt by mohol mať efektívne využitie aj v budúcnosti. „Niečo také by sa mohlo napríklad implementovať do inteligentných chladničiek, ktoré by vedeli rozpoznať, aké potraviny sa v domácnosti nachádzajú a prípadne vygenerovať nielen recepty, ale aj nákupné zoznamy,“ dodal na záver.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Študuje v Izraeli: Z poznámok nám nikto nečíta, učíme sa diskutovať

Veronika Rendeková

Kde nájsť silu odpustiť?

Ján Heriban

Cancel culture na akademickej pôde? Univerzity by mali byť miestom hľadania pravdy, nie ideologicky motivovaného aktivizmu

Veronika Rendeková

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies