Stĺpčeky

Prečo Rakúšanka ostala žiť na Slovensku

Marika Bacher pochádza z Rakúska. Vyštudovala právo vo Viedni, doktorát si urobila z Európskeho práva a ľudských práv. Hoci pracuje vo Viedni, žije v Bratislave v komunite hnutia Fokoláre. Svoj život zasvätila Bohu v panenstve, nemá však habit, nežije v kláštore. Pre Nové mesto píše stĺpčeky o tom, ako vidí Slovensko očami západnej Európanky. Ako sa dostala Rakúšanka na Slovensko? Dozviete sa v jej prvom stĺpčeku… 

Keď sa ma po trinástich rokoch života vo fokoláre vo Viedni opýtali, či by som sa rada prisťahovala do Bratislavy, bol to návrh, ktorý by mi nikdy neprišiel na mysel’ a možno preto to bola skúsenosť s Bohom: už dlhšie som cítila, že Boh chce odo mňa niečo nové, ale nikdy som nemyslela na Slovensko.
Tento návrh ma prekvapil, ale neznervóznil. Bolo to ako príjemný vietor, ktorý má pozval skúsiť niečo nové. Na nasledujúci deň som si vzala Bibliu do ruky a našla som to, čo som hľadala: ‘Boh nie je v zemetrasení, ani v ohni, ani v silnom vetre, ale v tichom a príjemnom šeleste.’

Vedela som, že sa tu rozpráva úplne iným jazykom, že je to bývalá komunistická krajina.

Tak som pochopila, že naozaj Boh ma pozval a cítila som, že nemôžem nepovedať áno.
Čo som vedela o Slovensku? Len málo. Vedela som, že sa tu rozpráva úplne iným jazykom, že je to bývalá komunistická krajina.
O pár mesiacov som zažila srdečné privítanie v Bratislave. Pred obedom mi moje nové spolubývajúce povedali, že pre mňa uvarili typické slovenské jedlo. Keď položili taniere na stôl, nemohla som tomu uveriť: to sú pirohy? Nie, veď to sú “Schlipfkrapfen” – typické tirolské jedlo, ako ho často varila moja babka! Moje najobľúbenejšie jedlo.
Možno máme viac spoločného než si myslíme. Cítila som sa hneď ako doma.

Súvisiace články

Abeceda misionára

Peter Fidermak

Venované ekumenizmu

Terézia Lenczová

V jednoduchosti je krása

Marcel Olejár

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies