Pečieme s Katkou

Pečieme s Katkou: Vanilkové rožky a malinové muffiny

Foto: Tomáš Lencz

Články, ktoré vám prinášame, sme nezamkli, môžete ich tak voľne čítať a zdieľať na sociálnych sieťach. Aby sme mohli šíriť kultúru dialógu v spoločnosti aj naďalej, potrebujeme vašu pomoc. Keď vám záleží na tom, aby sme tu na Slovensku boli, podporte nás, prosíme, pravidelnou mesačnou sumou. Ďakujeme!

VANILKOVÉ ROŽKY

Katka: „Toto je pre mňa taká lahôdka, že často až zatváram oči, keď ich mám v ústach. No musia byť naozaj ako od  mamičky… A keďže práve ona mi svoj recept dala, tak také naozaj aj sú. To však znamená, že vanilkové rožteky u nás doslova záhadne miznú a musím ich schovávať, aby do Vianoc nejaké zostali. Sú totiž ako čipsy, stále vás nútia dať si ešte jeden.“ 

 

Potrebujeme:

360 g hladkej múky

300 g zmäknutého masla

150 g mletých vlašských orechov

90 g práškového cukru.

 

Postup: Spolu zamiesime všetky suroviny na cesto, z ktorého na pomúčenej doske vytvarujeme tenší šúľok. Ten nakrájame na rovnaké kúsky, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie  a zahneme ich do tvaru rožtekov. Pečieme ich v rúre na teplote 180 stupňov, kým jemne nezhnednú. Vtedy sú totiž najkrehkejšie. Nakoniec si pripravíme zmes práškového a vanilkového cukru v pomere 2 : 1 a rožky v nej obalíme. Väčšina receptov odporúča obaľovať ich ešte teplé, ja však počkám, kým nevychladnú. Vďaka tomu sú rožteky menej sladké. Skladujeme ich v uzavretej nádobe.

 

Katkino P. S.: 

„Odkedy som zistila, že na vanilkové rožky existujú silikónové formy, tak ich pečiem ešte radšej. Verím, že budete aj vy. Formu stačí totiž cestom len naplniť a zarovnať povrch.“  

 

Foto: Tomáš Lencz

MALINOVÉ MUFFINY

 

Katka: „Na začiatku bolo želanie našej dcéry Johanky, aby som jej upiekla muffiny s kúskami čokolády. Jasné! Hneď som sa do nich pustila, akurát mi nedalo neurobiť ich aspoň o trochu zdravšie, ako kázal recept. Skombinovala som teda viacero receptov dokopy, takže mlieko som nahradila acidofilným, repkový cukor trstinovým a pšeničnú špaldovou múkou. Už to chcelo pridať len niečo osviežujúce k horkej čokoláde a maliny sa mi zdali ideálne. Odvtedy sú u nás práve takéto muffiny favoritom. Najmä keď ich ešte polejem bielou čokoládou a posypem pistáciami alebo sušenými malinami.“

 

Potrebujeme:

150 g bielej špaldovej múky

120 g trstinového cukru

1 prášok do pečiva

160 g acidofilného mlieka

60 g oleja (používam repkový)

1 vajce spolu

50 g nasekanej  52% horkej čokolády

200 g bielej čokolády

stužený tuk

mrazom sušené maliny, prípadne pistácie

 

Postup: Múku, prášok do pečiva, cukor, acidofilné mlieko, olej a vajíčko šľaháme spolu asi minútu a nakoniec do tejto zmesi pridáme nasekanú čokoládu a naplníme ňou 12 muffinových košíčkov približne do jednej tretiny. Do každého potom pridáme tri mrazené maliny a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C 15-20 minút.  Vychladnuté muffiny polejeme bielou čokoládou roztopenou s lyžicou stuženého tuku. Na záver ozdobíme  mrazom sušenými malinami, prípadne nasekanými pistáciami.

 

Katkino P. S.:

„Rada hľadám chute, ktoré budú naozaj top. Práve preto neváham skombinovať viacero receptov a mám odvahu skúšať až dovtedy, kým som si istá, že ponúkam to najlepšie.“

 

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom a známym na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Pečieme s Katkou: Medvedie labky a medovníčky

Katarína Lenczová

Pečieme s Katkou: Linecké koláčiky a brownies

Katarína Lenczová

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači. Súhlasím Viac

Cookies