Saleziáni oslávili 100 rokov na Slovensku, posolstvo poslal aj Svätý Otec

Víkend vďačnosti pritiahol celú saleziánsku rodinu na Slovensku do hlavného mesta. Mladých z celej krajiny prijali bratislavské rodiny a vytvorili im na oslavu storočnice saleziánov pod Tatrami zázemie, aby mohli počas víkendu absolvovať kultúrny aj zábavný program. Ten vyvrcholil v nedeľu slávnostnou svätou omšou v Šaštíne.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Okrem mladých a rodín prijali pozvanie na sobotnú slávnosť dvaja bývalí provinciáli zo Slovenska Vladimír Fekete a Karol Maník, ako aj provinciál zo štyroch poľských provincií a z Nemecka.
Slávnostným kazateľom bol vikár hlavného predstaveného Saleziánov dona Bosca don Stefano Martoglio. V kázni prepojil čítania, ktoré zazneli, so životom dona Bosca, s jeho prežívaním viery, informuje portál saleziani.sk.

Vyzdvihol tri myšlienky, ktoré saleziánsku rodinu môžu sprevádzať na ceste vďačnosti. Prvou bolo prežívanie vedomia, že Pán sa o stará o všetkých: „Prítomnosť Boha sprevádza život každého jedného z nás. Vždy. Don Bosco mal túto skúsenosť a chce nám ju odovzdať. Pozýva nás, aby sme verili v Božiu prítomnosť v našom živote. Nazýval ju Prozreteľnosť,“ uviedol don Martoglio.

Druhou myšlienkou boli slová sv. Pavla, ktorý hovorí – neznepokojujte sa, nemajte strach. „Pán nás pozýva – buď pokojný, dôveruj Bohu a uč sa o tomto pokoji hovoriť aj druhým. Don Bosco nám do druhého storočia odkazuje: prežívajte pokoj a tým buďte svedectvom pre ľudí, ktorých nám Pán posiela do cesty.“
Treťou myšlienkou je, že Pán všetkých pozýva, aby sme boli svedkami jeho lásky tým, že budú evanjelizovať výchovou. „Dajte si záležať na starostlivosti o najmenších a zmeníte svet,“ uzatvoril don Martoglio.

Svätú omšu hudobne sprevádzal zbor Festa Bang, ktorý pôvodne vznikol pred 17 rokmi, keď sa konala posledná „Festa“ – celoslovenské stretnutie saleziánskych mladých. Bol zložený z mladých z celého Slovenska, ktorí sa po rokoch na chvíľu dali symbolicky opäť dokopy.

Druhá časť sobotného programu patrila slávnostnému ceremoniálu, ktorý zastrešil salezián Juraj Kovaľ v spolupráci s režisérom Romanom Maturkaničom. Prítomní mali možnosť sledovať defilé kultúrneho programu zloženého z krátkych skečov, video dokrútok a rozhovorov s vybranými členmi saleziánskej rodiny.

Mladých pozdravil aj Svätý Otec František: „Vzdávam vďaky Pánovi za toto sté výročie služby saleziánov a za ovocie ich práce. Modlím sa, aby ich poslanie naďalej prekvitalo a inšpirovalo nové generácie k životu vo viere, nádeji a láske. Udeľujem vám svoje požehnanie a prosím vás, aby ste sa nezabudli za mňa modliť.“

Foto: Samuel Hvizdoš, Človek a Viera

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články