Firmy brzdia odchod pracovníkov zvyšovaním platov, v obchode o desatinu

Mzdy zvyšovali aj priemysel, doprava, obchod a oprava áut, či ubytovanie a stravovanie. Napriek tomu najviac ľudí pribudlo v zdieľaných službách a infokomunikačnom odvetví.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Platy v júli tohto roka naďalej výrazne rástli, rýchlejšie ako inflácia. Podľa Štatistického úradu dokonca dosiahli reálne zvýšenie miezd vo všetkých desiatich odvetviach hospodárstva. Vyššiu zamestnanosť naopak zaznamenalo iba päť odvetví, v ostatných zamestnancov ubudlo.

Prekvapivo v júli dostali najviac pridané zamestnanci maloobchodu, kde sa platy číselne zvýšili oproti vlaňajšiemu júlu o desatinu, v reálnom vyjadrení o 7 percent. Dosahovali 1251 eur v hrubom, čím sa postupne vyrovnávajú iným odvetviam.

Dôvodom rastu je zrejme nedostatok pracovníkov v obchodoch a príchod nových konkurentov na trh, ktorí sa zamestnancov snažia prilákať aj vyššími platmi. Na Slovensko sa chystajú napríklad Biedronka, Woolworth, Müller, Hebe a ďalší.

Smäd po ľuďoch dvíha výplaty

Takmer o desatinu stúpli platy aj v priemysle na 1617 eur v hrubom, v energetike to však bolo až vyše 2500 eur. Okolo 9%-né bolo zvyšovanie platov v doprave a skladoch, autoservisoch, ale aj ubytovaní a stravovaní. Reštaurácie a pohostinstvá však stále majú s odstupom najnižšie platy na úrovni minimálnej mzdy, teda okolo 750 eur v hrubom.

Menej rástli mzdy v stavebníctve, ale prekvapivo aj v infokomunikačnom odvetví a zdieľaných službách, kde sa zarába viac ako vo väčšine iných oblastiach. Viac ako 10%-né zvyšovanie platov trvá v niektorých odvetviach už od začiatku roka, potešilo najmä priemysel, obchod a dopravu.

V mnohých odvetviach je zvyšovanie platov reakciou na odlev pracovníkov, najmä do predčasných dôchodkov, ale aj do iných odvetví alebo do zahraničia. Paradoxne sa zamestnanosť najviac znižovala tam, kde rýchlo rástli platy – v priemysle, obchode, doprave a skladoch, či autoservisoch.

Najviac ťahajú IT, komunikácie a služby

Najviac nových zamestnancov naopak nabrali trhové služby, teda najmä centrá zdieľaných služieb, kde pribudlo ďalších 5% pracovníkov. V ubytovacích zariadeniach vďaka dobrej sezóne pribudlo v júli oproti vlaňajšku 3,4% ľudí, infokomunikáciách pribrali takmer 2% nových ľudí. Nepatrne dokonca vzrástol aj počet pracovníkov v stavebníctve a stravovaní.

Podobné čísla zamestnanosti ukazujú aj štatistiky od začiatku tohto roka – ľudí priberajú najmä zdieľané služby a infokomunikácie na rozdiel od priemyslu, dopravy a obchodu. Je to sprievodný jav transformácie slovenskej ekonomiky od ťažkého priemyslu k službám a digitálnej ekonomike, čo je pozitívny znak.

Graf – Štatistický úrad SR, ilustračné foto – Peter Kremský

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články