Rekordné leto: Slovensko prekonalo historické maximum spred dvoch rokov

Tohtoročné leto na Slovensku bolo najteplejšie od začiatku meraní. Priemerná teplota 20,7 °C prekonala rekord z roku 2022 o 0,4 °C, informoval klimatológ Peter Kajaba zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Hoci najvyššia zaznamenaná teplota dosiahla 38,3 °C, nebola to najvyššia hodnota od roku 1981. Leto prekonalo rekordy hlavne vďaka vysokým minimálnym teplotám počas celých troch mesiacov.

Júl 2024 bol najteplejší mesiac s priemernou teplotou 21,7 °C, pričom najvyššia teplota v júli (37,9 °C) bola nameraná v Mužle. V auguste zaznamenali najvyššiu teplotu leta (38,3 °C), taktiež v Mužle. Zrážky sa v lete vyskytovali hlavne počas búrok, pričom jún bol zrážkovo nadpriemerný, zatiaľ čo v júli a auguste bol deficit zrážok. Najnižší úhrn zrážok bol 0,3 mm v Pukanci v júli.

Vysoké teploty a sucho viedli k tomu, že skôr dozrievali plodiny ako hrozno a predčasne žltlo a opadávalo lístie.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články