Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie: Čo si pripomíname a prečo až v októbri?

Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. Predtým známy pod názvom Deň obetí Dukly a do roku 1993 to bol Deň Československej ľudovej armády. Čo si vlastne pripomíname pamätným dňom 6. októbra?
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

V médiách sme našli, že v nedeľu premiér Robert Fico rečnil na Dukle pri príležitosti 80. výročia najväčšej vojenskej operácie na území bývalého Československa počas druhej svetovej vojny. Cieľom bolo prepojiť sovietske a československé jednotky s odbojom na Slovensku počas Slovenského národného povstania.

Operácia prebiehala v oblasti Duklianskeho priesmyku a bola súčasťou širšej východokarpatskej ofenzívy, ktorú spustil sovietsky generál Ivan Konev. Spolu so sovietskymi vojskami sa na nej podieľali aj československé jednotky pod velením generála Ludvíka Svobodu.

Pôvodne bolo cieľom rýchlo preniknúť na pomoc povstaniu. Tvrdý odpor nemeckých jednotiek, náročné horské podmienky a ťažké boje v priesmyku spôsobili, že operácia sa výrazne predĺžila. Stala sa jednou z najkrvavejších bitiek na území Slovenska. Boje si vyžiadali vysoké straty na oboch stranách – zahynulo viac ako 20 000 sovietskych vojakov a tisíce československých a nemeckých vojakov.

A prečo si pripomíname Karpatsko-dukliansku operáciu práve začiatkom októbra, keď sa začala už 8. septembra, len dva týždne po vypuknutí povstania? Práve v tento deň sa podarilo sovietskym a československým vojskám prebojovať cez nemeckú obranu na poľsko-slovenskej hranici a vstúpiť na územie Slovenska. Tento deň sa stal symbolickým dátumom prelomu a je považovaný za kľúčový moment operácie.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.