Priemysel udržal jemný rast, automobilky stagnujú

Nová výrobná linka používaná na výrobu hlavní pre delové systémy vo výrobnom podniku Závody ťažkého strojárstva (ZŤS) v Dubnici nad Váhom. Dubnica nad Váhom, 18. júl 2024. Foto: SITA/Martin Medňanský
Výkony priemyslu ťahajú najmä výroba elektriny, ale aj papiera, potravín či nábytku. Strojárstvo stále upadá pre slabý dopyt v zahraničí.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste rástla už len veľmi jemne o 0,9 %. Ťahúňom bola už tretí mesiac najmä energetika, k rastu produkcie v auguste prispeli aj ďalšie menšie odvetvia. Napríklad drevársky a papierenský priemysel rástol o 13%, potravinárska výroba o vyše 8% a ostatná výroba, čo je najmä nábytkárstvo a opravy o skoro 18%.

Darilo sa aj chemickému priemyslu a po jarných odstávkach sa rozbehli aj rafinérie. Obe odvetvia narástli oproti vlaňajšiemu augustu o takmer päť percent. Prekvapivo o zhruba 20% stúpla aj ťažba a dobývanie. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročne slabšej kondícii sú však ťažiskové exportné odvetvia výroby – najvýznamnejšie spomalenie sa prejavilo v strojárskej výrobe o takmer 12%, elektrických zariadení podobne ako výrobe z gumy a plastu o 7%. Kozmeticky klesla aj automobilová výroba o 0,4%, oproti minulému mesiacu si však udržala vyššiu úroveň. Problémom je najmä slabý ekonomický rast v krajinách, kam smerujú slovenské exporty – Nemecku a Česku.

Bez zvýšenia výkonu energetiky by priemysel prakticky nerástol. Dlhodobý nárast jej výkonu sa spája najmä s vyššou produkciou elektriny vďaka tretiemu bloku Mochoviec a vyššiemu výkonu vodných elektrární. To dokonca nahradilo vlani vypnuté uhoľné elektrárne Nováky a Vojany.

Viac sa totiž využívajú prečerpávacie elektrárne, najmä Čierny Váh. Lacná solárna elektrina najmä z Nemecka a Maďarska sa v nich cez deň ukladá, pričom sa vyváža sa výrazne vyššie ceny pri vysokej večernej spotrebe kvôli letným horúčavám a využívaniu klimatizácií v čase, keď už solárne elektrárne nevyrábajú.   

Za celý rok 2024 sa zatiaľ priemysel pohybuje jemne pod nulou, keď vyprodukoval o 1,4% menej ako za prvých osem mesiacov vlaňajška. Zaslúžil sa o to najmä pokles strojárstva, hutníctva či rafinérií, ktoré zažívajú ťažšie časy. Produkcia automobilového priemyslu ostáva oproti vlaňajšku na zhruba rovnakej úrovni.

Po výraznejšom poklese v jarných mesiacoch si však priemysel podľa analytika UnicreditBank Ľubomíra Koršňáka pripísal počas dvoch letných mesiacov medziročný nárast o 3,2%. Je to dobrá správa, ktorá prináša nádej, že na jeseň bude rast pokračovať a posunie slovenský priemysel k lepším celoročným výsledkom.

Prečítajte si aj:

Ilustračné foto: SITA/Martin Medňanský, grafy Štatistický úrad SR

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články