Útlm ekonomiky ťažko postihol stavbárov – štát mešká s projektmi

Stavebníctvo na Slovensku prežíva ťažkú krízu. Produkcia sa v auguste medziročne prepadla najviac za posledné 4 roky.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Stavebné firmy vyprodukovali až o 11,5% nižšiu hodnotu, ako v rovnakom mesiaci pred rokom. Horšie časy zažil stavebný sektor naposledy počas Covidu v roku 2020. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Najviac sa pod prepad stavebníctva podpísalo spomalenie novej výstavby, najmä práce na inžinierskych stavbách – teda diaľniciach, cestách, mostoch a železniciach. Tie sa znížili až o 21%. Dôvodom sú meškajúce veľké diaľničné a železničné projekty, oneskorovanie eurofondových výziev a čerpaní zo strany štátu, ale aj miest a obcí.

Príkladom sú projekty dokončenia diaľnice D3 na Kysuciach, oneskorenia rozbehu predĺženia R1 na Horehroní, či obchvatu Šale alebo rekonštrukcie privádzača pri Trenčíne. Stavby, ktoré mali už tento rok bežať naplno, sa tak rozbehnú až na jar budúceho roka.

Stavebníctvo brzdí aj pomalé dokončovanie tunela Višňové, či úseku Hubová – Ivachnová na severnej D1 alebo meškajúca príprava úseku Turany – Hubová. Tam bola síce vypísaná verejná súťaž, posúva sa však námietkami záujemcov pre podozrenie, že bola šitá na jedného uchádzača.

Výstavba budov podľa Štatistického úradu medziročne zaostávala o 4,7 %, dôvodom sú najmä stále vysoké úroky pre firmy v bankách, ale aj na hypotékach. Vedie to k opatrnosti kupujúcich, čo sa prenáša aj na developerov, ktorí váhajú s novými projektmi. Utlmené sú aj administratívne a turistické projekty, vysoký dopyt neustáva iba v oblasti priemyselných nehnuteľností, najmä logistiky.

Stavebné odvetvie zápasí s poklesom výkonnosti už od decembra minulého roku, medziročný rast produkcie zaznamenalo len v apríli. Celkovo sa za 8 mesiacov tohto roka na Slovensku prestavalo za takmer 4,5 mld. eur, medziročne menej o 5,4 %.

Nižší výkon ako pred rokom mali všetky zložky domácej produkcie. Dominantná nová výstavba klesla o 7,5 %, opravy a údržba iba mierne o 1,8 %. Mierne zníženie zaznamenala aj výstavba budov o 3,6 %, práce na inžinierskych stavbách sa však od januára do augusta znížili až o 12,3 %. Mierne navýšenie sa prejavilo len pri prácach v zahraničí.

Graf – Štatistický úrad SR, ilustračné foto – Peter Kremský

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články