Priemysel začal prázdniny aktívne, smelý rast ťahá najmä elektrina

Najvyšší rast v tomto roku zrejme dostane spiatočku v auguste, na ktorý sa posunuli závodné dovolenky. Najhoršie sa darilo rafinériám, trpí aj strojárska výroba.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Slovenský priemysel sa v júli opäť rozbehol, oproti vlaňajšiemu júlu vyrobil o vyše 5 percent viac. Darilo sa najmä energetike a výrobe áut, rástla však aj ostatná výroba, čo zahŕňa najmä nábytkárov, drevári, potravinári, či výroba elektroniky. Naopak, klesala výroba v rafinériách a strojárňach, informoval Štatistický úrad SR.

Analytik UnicreditBank Ľubomír Koršňák vysvetľuje, že júl prináša len prvú polovicu informácie o stave priemyslu počas leta. Na závery však treba vyčkať augustové čísla: Predpokladáme, že tento rok sa celozávodné dovolenky rovnomernejšie rozložili medzi dva letné dovolenkové mesiace – na rozdiel od minulého roka, keď sa viac koncentrovali do júla.“

Priemysel tak v úvode leta vykázal dosť silný rast, dokonca najvyšší od začiatku roka, hoci v auguste sa naopak očakáva silné spomalenie tohto rastu. V energetike prispela k medziročnému rastu o 19% najmä vyššia výroba elektriny, ktorú ťahala vysoká spotreba v klimatizáciách pre veľké horúčavy. Silný bol export do Maďarska a ďalej na Balkán, ako aj výroba v prečerpávacích elektrárňach.  

Rastu vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,7 % pomohol najmä rozbeh produkcie nových modelov v automobilke Stellantis v Trnave, ale ja veľký dopyt po luxusnom modeli Landrover Defender, ktorý sa vyrába v Nitre. Ostatná výroba narástla dokonca až o 30 %, čo možno pripísať oživeniu dopytu po nábytku. O necelé tri percentá dokonca vzrástlo aj hutníctvo.

Za sedem mesiacov tohto roka klesla priemyselná produkcia o 1,7 %. Nižší výkon mala najmä výroba strojov o vyše desatinu, hutnícky priemysel klesol o vyše 5 %. Niektoré odvetvia však aj stúpali, napríklad výroba elektrických zariadení o 10 % potravín len o percento menej.

Do konca roka sa očakáva iba mierny rast priemyslu. Silnejší posun môže prísť až po oživení ekonomiky a dopytu v Nemecku a Česku, ktoré sú najvýraznejšími odberateľmi produkcie zo Slovenska. Slabým odbytom trpí aj automobilový priemysel, preto sa neočakáva ani výrazný rast produkcie áut.

Pozitívnym impulzom pre priemysel môže byť výraznejšie zníženie sadzieb Európskou centrálnou bankou, ktoré sa očakáva v septembri. Zlacnilo by to úvery a povzbudilo investície v podnikoch, čo prinesie dopyt po strojárskej a elektrotechnickej produkcii, ale aj nových autách.

Ilustračné foto – Peter Kremský, grafy – Štatistický úrad SR

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články