Maďarský či bieloruský scenár? Stopka eurofondom môže byť len začiatok

doc. PhDr. Tomáš Koziak, PhD. Foto: Archív T.K.
„Voliči tejto vlády sa asi zobudia až vtedy, keď sa prestanú opravovať cesty, vypadnú spoje verejnej dopravy a nebudú sa rekonštruovať školy či nemocnice,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Viac ako 150 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, 80 kilometrov železníc, 67 nových vlakov, stovky nových škôl a tisícky nových pracovných miest. To je len zlomok z toho, čo dnes na Slovensku máme vďaka eurofondom. Onedlho však o tieto peniaze môžeme prísť. Európska únia opakovane dvíha varovný prst voči krokom súčasnej vlády. A zdá sa, že pohár trpezlivosti pomaly začína pretekať.

Jedným z najúčinnejších mechanizmov, ktorými vie Európska únia pritlačiť členský štát k stene, sú práve eurofondy. V prípade, že v ňom dochádza k opakovanému narúšaniu zásad právneho štátu, Únia môže na eurofondy siahnuť. To sa v minulosti udialo v prípade Poľska a Maďarska. Onedlho sa však na sankčný zoznam môže pridať aj Slovensko.

Tŕňom v oku Európskej komisie je najmä Trestná novela a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. S touto informáciou prišla agentúra Bloomberg. Európska únia túto informáciu nepotvrdila.

Podľa správ agentúry je proces zablokovania eurofondov pre Slovensko v počiatočnej fáze a jeho pokračovanie si vyžaduje schválenie predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Jedným z údajných návrhov voči Slovensku je použitie mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov, ktorý umožňuje Únii zastaviť platby, ak hrozí ich zneužitie.

Je logické, že pokiaľ sa táto dohoda naruší, musí prísť aj nejaký postih zo strany EÚ.

V tom prípade by EÚ zastavila Slovensku istú sumu z kohéznych fondov, ktoré v rozpočte eurobloku predstavujú pre Slovensko 12,8 miliardy eur. Ďalším návrhom je zablokovanie financovania z plánu obnovy, v rámci ktorého má Slovensko dostať 2,7 miliardy eur, tvrdí zdroj Bloombergu s tým, že fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry bolo jednou z podmienok čerpania týchto peňazí.

Eurofondy môžu byť len začiatok

Podľa politológa Tomáša Koziaka si málokto uvedomuje, že pri eurofondoch ide o peniaze daňových poplatníkov členských štátov EÚ, ktoré sme dostali pod podmienkou, že budeme napĺňať určité kritériá. K tým sme sa zaviazali už samotným vstupom do Únie.

Je logické, že pokiaľ sa táto dohoda naruší, musí prísť aj nejaký postih zo strany EÚ. „Ak by došlo k odvolaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu, k obmedzovaniu slobody slova a parlamentnej rozpravy, varovný prst sa môže veľmi rýchlo pretaviť do praktických krokov.“ Ako najúčinnejší nástroj sa podľa Koziaka javí práve škrt eurofondov.

Únia však nemusí skončiť len pri tom. „Ďalším stupňom môže byť, že nám pozastavia hlasovacie procedúry,“ zakončil Koziak. Zástupcovia Slovenska tým stratia hlasovacie právo v Európskej rade a Európskej komisií.

Naši vládni predstavitelia skúšajú, pokiaľ môžu zájsť a kde pohár trpezlivosti pretečie.

Ako ďalej vysvetlil, zo strany EÚ ide o mimoriadne závažný krok, ktorý sa nerobí bežne a je procedurálne veľmi náročný. Nie je to o rozhodnutí jedného človeka. „Od informácie, že sa pripravuje procedúra, ktorá nám stopne prísun eurofondov, k faktickému zastaveniu je ešte dosť dlhá cesta. Mali by sme to však považovať za vážny varovný signál.“

Zmrazenie eurofondov v praxi

Stopnutie eurofon dov by podľa politológa Tomáša Koziaka pocítil každý občan Slovenska na rôznych úrovniach. Od mimovládnych organizácií cez samosprávy až po projekty koordinované na vládnej úrovni. „Naši vládni predstavitelia skúšajú, pokiaľ môžu zájsť a kde pohár trpezlivosti pretečie. Ak sa tak stane, pred voličmi sa to bude vláde len ťažko vysvetľovať.“

Ako ďalej doplnil, aj keď verejná mienka nie je citlivá na zmenu Trestného zákona, obmedzovanie slobody tlače, znižovanie trestných sadzieb, tak pokles životnej úrovne je niečo, čo spoločnosť vnímať bude. „Voliči tejto vlády sa asi zobudia až vtedy, keď sa prestanú opravovať cesty, vypadnú spoje verejnej dopravy a nebudú sa rekonštruovať školy či nemocnice.“

Zároveň upozornil, že Slovensko nemá na to, aby si v týchto veciach vystačilo samo. Ak budeme od európskych peňazí odpojení dlhší čas, na budúci rozvoj Slovenska to môže mať devastačný vplyv, keďže až 80 percent verejných financií u nás pochádza z fondov EÚ.

Bieloruský scenár a opozícia na ťahu

Otázne je, či si táto vláda nebude chcieť mocenskú pozíciu aj za cenu postihov zo strany Únie. „Viem si predstaviť, že táto vláda obráti celú situáciu vo svoj prospech a za hlavného vinníka označí EÚ, ktorá nás chce obrať o našu slobodu. A to už je skutočne nebezpečné s ohľadom na to, kam Slovensko smeruje. Či nemá našliapnuté ani nie na cestu Maďarska, ale Bieloruska.“

Lepší náboj ako zmrazenie eurofondov opozícia už asi ani nemôže mať.

Ako Koziak upozornil, voličské správanie má istú zotrvačnosť a nemení sa z mesiaca na mesiac. Preto môžeme očakávať, že popularitou koalície táto kauza neotrasie. Na druhej strane, každá vláda je taká silná, aká je silná jej opozícia. Ako dokáže témy, ktoré sa týkajú neúspechu konkrétnej vlády, využiť pre seba.

A zdá sa, že táto opozícia sa svojej roly zatiaľ nechytila. Ukazuje sa, že koalícia nabíja opozícii zbraň ostrými, no opozícia akoby nevedela nahmatať spúšť a strelu správne namieriť. „Keď vidíme, ako sa zhoršuje bezpečnostná situácia, rastú počty krádeží a neznižujú sa ceny potravín, tak by sme sa mali pýtať, čo opozícia robí. Lepší náboj ako zmrazenie eurofondov už asi ani nemôže mať.“

To, či napokon táto vláda celú kauzu využije na to, aby spravila z Únie strašiaka, je podľa politológa aktuálne v rukách opozície. Či nechá priestor, aby koalícia zametala verejnou mienkou podľa toho, ako jej to vyhovuje.

Opozícia ťahá za kratší koniec

Fico je podľa Koziaka majstrom v tom, že dokáže diktovať témy, o ktorých sa diskutuje, a nimi ovládnuť verejný priestor. „Krásnym príkladom je rozmazávanie prípadu Šimečkovej partnerky pani Ferienčíkovej. Tým dokáže kamuflovať skutočné problémy, na ktoré nemá riešenie. A opozícia mu na to skočí.“

Politológ si myslí, že opozícia by mala každý deň upozorňovať verejnosť na to, čo sa v štáte deje, no nerobí to. „Mali by neustále poukazovať na zvyšujúce sa ceny potravín, výšku verejného dlhu a nie vyvracať to, či Šimečka mohol poberať dotácie. Na fungovanie štátu to nemá absolútne žiadny vplyv . Opäť sa len chytili do Ficovej pasce a ukazujú, že sú oproti nemu amatéri.“

Už teraz mala byť tlačovka o pozastavení eurofondov a mali sa načrtnúť tie najčernejšie scenáre.

Pokiaľ sa podľa politológa opozícia nenaučí pracovať s verejnou mienkou, bude jej takt naďalej udávať súčasná vláda. „Už teraz mala byť tlačovka o pozastavení eurofondov s tým, že mali načrtnúť tie najčernejšie scenáre. A mali tam predstúpiť všetci predsedovia politických strán a ovládnuť sociálne siete. Namiesto toho podáva opozícia návrhy na nového predsedu národnej rady, čo je úplný nezmysel. Toto je učebnicový príklad toho, ako sa to nemá robiť, a že opozícia absolútne nevie čítať politickú realitu,“ zakončil Koziak.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články