Nezvládli by ste to! Calzona dal hre Slovákov logiku, no uletel

Taliansky tréner Slovenska Francesco Calzona. Foto: SITA
V minulosti by to futbalisti Slovenska nezvládli? Po októbri majú reprezentanti v Lige národov 10 bodov a sú na prvom mieste tabuľky.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Futbalisti Slovenska sú blízko postupu v Lige národov. Znie to výborne, ale realita je taká, že bojujú len o postup do B divízie tejto súťaže, v ktorej hrajú európske reprezentácie.

Aj nádej na postup do béčka je zásluha talianskeho trénera. Francesco Calzona dal futbalistom Slovenska víziu, očakáva profesionálnejší prístup a na každý zápas pripravuje hráčov takticky.

Slováci sú prví v tabuľke spoločne so Švédmi, s ktorými na Tehelnom poli remizovali. V piatok Severania Slovákov šokovali, hrali rýchlo a dôrazne, tlačili a bolo vidieť, že na súpera sa poriadne pripravili. Keď Slováci prehrávali 0:2, vyzeralo to hrozivo.

Tréner Slovákov Calzona viackrát povedal, že obrana nefunguje podľa jeho predstáv, čo sa aj potvrdilo. Severania hrali osobnú obranu na Stanislava Lobotku, ktorý hrá v životnej forme. Dali síce dva góly, no Marek Rodák viackrát Slovákov podržal. Suslov na pravej strane útoku síce zažiaril s Estónskom, no proti Švédsku bol bezzubý.

Slováci našťastie pred prestávkou znížili, Duda vypracoval šancu Strelcovi. Výborné čítanie hry predviedol Lobotka, ktorý videl, že ak by sa snažil doraziť loptu, bol by v ofsajde. Pre istotu aj ukázal rozhodcovi, že on nehrá – a podržal tím. Hráčom zápasu bol mladý slovanista Dávid Strelec, ktorý vyrovnal.

Šokujúce vyjadrenie

„V poslednom čase našim súperom dovoľujeme veľa a to nie je dobré. Som presvedčený, že keby sa tento zápas hral pred dvomi rokmi v čase, keď som prišiel, tak by sme prehrali,“ šokoval Talian.

Calzona si spravil v nominácii poriadok už pred európskym šampionátom, nezavolal Martina Valjenta z Mallorky, nehneval Róberta Maka. Hráči, ktorí hrávajú cítia, že taliansky tréner im v reprezentácii dôveruje a tak mu odplácajú dôveru lojálnymi vyjadreniami. Dávid Hancko mu po piatkovej remíze so Švédskom povedal, že bez neho by Slováci prehrali 0:5.

V pondelok získali futbalisti spod Tatier ďalšie tri body v Baku, Azerbajdžan zdolali 3:1 – vďaka silnej ľavej strane Hancko, Haraslín a na hrote Strelec, ktorý je ľavák.

Kouč Calzona poslal na ihrisko úplne rovnakú zostavu ako hrala v piatok – s jedinou zmenou: namiesto vykartovaného stopéra Vavra hral Šatka. Fanúšikovia volajú po zmenách, spomínajú Alberta Rusnáka, Adriana Kaprálika, ale tréner verí osvedčenej zostave. A prvú hodinu akoby nechcel striedať. Hoci hráči sú unavení, majú toho plné zuby. A práve striedajúci majú nielen veľa síl, ale aj chuti bojovať, čo predviedli v pondelok Tupta či Ďuriš, ktorý aj dal gól.

Trpezlivá lavička

Talian argumentuje, že na Slovensku nemáme veľa hráčov, z ktorých by vyberal. Je pravda, že momentálne sú zranení Schranz, Obert a Bero. Nemal si však pohnevať Valjenta a Róberta Maka.

Navyše, ak by Talian dal dôveru aj ďalším, aspoň by vyskúšal, či na to majú. Takto má jeho pôsobenie na lavičke Slovenska trpkú príchuť. Prinieslo zlepšenie výsledkov, ale za cenu, že si vybral elitu, ktorej dôveruje a ostatní len sedia na lavičke.

O víťazovi skupiny sa rozhodne v novembri vo Švédsku. Ak vyhrajú, postupujú do B divízie. Remíza by nič neriešila, skončili by rovnako ako v prípade prehry na druhom mieste a hrali by baráž.

Prečítajte si aj:

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články