Návšteva pápeža: Jednotu dosiahneme službou chudobným

Po prílete na bratislavské Letisko M. R. Štefánika, kde pápeža Františka privítali predstavitelia štátu i Cirkvi, sa Svätý Otec presunul na ekumenické stretnutie na Apoštolskú nunciatúru. Prihovoril sa členom Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike (ECCSR) na čele s jej predsedom Ivanom Eľkom. ECCSR združuje 11 členských cirkví, ktoré zastupujú takmer všetky nekatolícke cirkvi v krajine.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Pokušenie vnútorného otroctva

Pápež František, ktorý sa nazval „pútnikom na Slovensku“, vyjadril radosť z toho, že prvé stretnutie jeho návštevy u nás je práve so zástupcami Ekumenickej rady cirkví. Podľa neho je to znak, že „kresťanská viera je a chce byť v tejto krajine semienkom jednoty a kvasom bratstva“.

Pápež povedal, že po rokoch ateizmu spája jednotlivé cirkvi skúška života v slobode. Pripomenul, že žiť vieru v slobode je pekné, ale zároveň aj ťažké. Existuje tu totiž pokušenie vnútorného otroctva.

„Tu zo srdca Európy nás to núti pýtať sa: ,Nestratili sme trochu my kresťania horlivosť ohlasovania a proroctvo svedectva? To, čo nás oslobodzuje, je pravda evanjelia, alebo sa cítime slobodní, keď si zaobstaráme komfortné zóny, ktoré nám umožňujú riadiť svoj život a pokojne napredovať bez negatívnych ohlasov? Uspokojac sa s chlebom a istotami, nestratili sme azda elán v hľadaní jednoty, za ktorú prosil Ježiš? Jednoty, ktorá vyžaduje zrelú slobodu silných rozhodnutí, zriekania a obety, ale je predpokladom, aby svet uveril?‘ Nezaujímajme sa len o to, čo môže osožiť našim jednotlivým komunitám. Sloboda brata a sestry je aj našou slobodou. Lebo naša sloboda nie je úplnou bez neho a bez nej,“ uviedol pápež František vo svojom príhovore, ktorý naživo vysielala RTVS aj TV LUX.

K jednote cez skutky lásky

Svätý Otec spomenul aj svätých vierozvestcov Cyrila a Metoda a ich schopnosť evanjelizácie nášho národa. Nazval ich predchodcami ekumenizmu. „Títo svedkovia kresťanstva, ktoré bolo ešte jednotné a zapálené horlivosťou ohlasovania, nech nám pomôžu pokračovať v ceste a rozvíjať medzi sebou v Ježišovom mene bratské spoločenstvo,“ vyhlásil František a položil ďalšie otázky na zamyslenie. „Ako si môžeme želať Európu, ktorá znova nájde svoje kresťanské korene, ak sme my sami vykorenení z plného spoločenstva? Ako môžeme snívať o Európe slobodnej od ideológií, ak nemáme odvahu postaviť Ježišovu slobodu pred potreby jednotlivých skupín veriacich? Ťažké je žiadať si Európu viac preniknutú evanjeliom, ak nás netrápi, že ešte nie sme úplne zjednotení medzi sebou na tomto kontinente a že sa o seba navzájom nestaráme,“ skonštatovala hlava Katolíckej cirkvi.

Jednota sa podľa pápeža Františka nedosahuje natoľko dobrými úmyslami a dodržiavaním nejakej spoločnej hodnoty, ako skôr tým, že robíme niečo pre tých, ktorí nás väčšmi približujú k Pánovi. Svätý Otec vysvetlil, že sú nimi chudobní, lebo v nich je prítomný Ježiš. „Podelenie sa s láskou otvára širšie horizonty a pomáha kráčať svižnejšie, prekonávajúc predsudky a nedorozumenia. A aj toto je črta, ktorá našla dobrú pôdu v tejto krajine,“ poznamenal. „Zatiaľ čo ešte nie sme schopní deliť sa o rovnaký eucharistický stôl, môžeme spolu prichýliť Ježiša tým, že mu poslúžime v chudobných,“ povzbudil s tým, že len vtedy, keď budeme stáť na strane najslabších, dostaneme sa z pandémie naozaj všetci.

Pápež na záver svojho prejavu prítomných povzbudil, aby pokračovali v ekumenickej ceste. Nazval ju „vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať“.

Pozerať na seba prajne

Predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko v príhovore pripomenul, že Cirkev sa vo svojej histórii štiepila v časoch vieroučných a spoločenských kríz a že protestantské cirkvi na Slovensku vznikli v dôsledku krízy stredovekej zbožnosti a renesančného typu pápežstva. „Vtedy platilo, že kríza jedného dáva šancu vyrásť druhému, ktorý sa snaží o autentickejšie kresťanstvo. Cítime, že dnes nás už takáto schéma nemôže uspokojiť. Túžime, aby platilo niečo iné. V dobre a napredovaní jedného je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už nemôžeme mať žiadnu radosť zo sledovania kríz a konfliktov v cirkvách, z umenšovania sa počtov a pohasínania viery. To nás všetkých spoločne sťahuje dolu,“ povedal Ivan Eľko, ktorý je zároveň generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Vyjadril tiež vôľu navzájom si žehnať a pozerať na seba prajne. Je presvedčený, že z duchovného požehnania jednej cirkvi môžu mať úžitok mnohí iní, v iných cirkvách.

Ivan Eľko na záver odovzdal pápežovi Františkovi dar – reprodukciu obrazu akademickej maliarky Janky Krivošovej zobrazujúceho zrod univerzálnej cirkvi, časť staroslovienskych kresťanských dejín, generáciu predreformátorov a reformátorov cirkvi a dejiny protestantizmu na Slovensku. Dielo tiež prezentuje dôležité osobnosti našich kultúrnych a politických dejín.

Po ekumenickom stretnutí absolvoval pápež ešte súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej – jezuitmi.

Foto: TASR/TK KBS/Michal Svítok

CELÝ PRÍHOVOR PÁPEŽA
CELÝ PRÍHOVOR IVANA EĽKA

Program Svätého Otca Františka v pondelok 13. septembra – Bratislava
9.15 Príchod do Prezidentského paláca. Uvítací ceremoniál pri vstupe do Prezidentského paláca
9.30 Zdvorilostná návšteva u prezidentky republiky v Zlatej sále Prezidentského paláca
10.00 Stretnutie s občianskymu predstaviteľmi, občianskou spoločnosťou a diplomatickým zborom
10.45 Stretnutie s biskupmi, kňazmi, veriacimi, seminaristami a katechétmi v Katedrále Sv. Martina
16.00 Súkromná návšteva centra Betlehem
16.45 Stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí
18.00 Návšteva predsedu parlamentu na apoštolskej nunciatúre
18.15 Návšteva predsedu vlády na apoštolskej nunciatúre


Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články