Vybudovala levanduľovú oázu, ktorá láka včely a motýle. Voňavý kus Francúzska nájdete na Záhorí

Slovenské Provensalsko nájdete kúsok od obce Malé Leváre v rekreačnej časti Rudava. Výsostne malebný kraj je dnes ešte o čosi fotogenickejší vďaka Levandulandu, za ktorým stojí trojica ľudí s odlišnými záujmami a vzdelaním, ale veľkou spoločnou vášňou pre levanduľu. Simona Slobodová, najmladšia členka tohto tria, vyštudovala archeológiu a históriu, no svoje poslanie nenašla na poli dejín, ale na tom skutočnom – v Levandulande. Na vrchole sezóny tu trávi aj 14 hodín denne. Po zbere aromatické rastliny suší a vyrába z nich čisto prírodné sirupy, džemy i omáčky.

Sme otvorení rozhovoru.
Potrebujeme však vašu pomoc.

Naším cieľom je urobiť z portálu nm.sk udržateľné médium. Obstáť v súčasnosti na mediálnom trhu však nie je jednoduché. Naše články nie sú uzamknuté. Chceme, aby k nim mal prístup každý, koho zaujmú. 

Vďaka vašim príspevkom budeme môcť naďalej prinášať kvalitné a korektné rozhovory a iný exkluzívny obsah. Ďakujeme!

Má pestovanie levandule na Slovensku históriu?

Pri slove levanduľa si isto každý ihneď predstaví francúzsky vidiek alebo rôzne stredomorské oblasti, kde levanduľu pestovali už od staroveku. U nás by som obdobie rozmachu pestovania levandule zhrnula až do posledného desaťročia, keď sa postupne dostala do interiérového dizajnu či kozmetiky. My sme sa ako prví začali venovať jej pestovaniu a následne výrobe potravín z levandule na profesionálnej úrovni. 

Kde ste sa inšpirovali?

S istotou môžem povedať, že nás k založeniu nášho poľa neinšpirovali známe lány vo Francúzsku, dokonca sme ešte nikdy nemali možnosť ísť sa tam osobne pozrieť – majú totiž sezónu kvitnutia v rovnakom období ako my. Vymysleli sme si svoj vlastný koncept pestovania, zbierania, spracovania a využitia levandule. 

Čo vás lákalo na jej pestovaní?

Keď sme ju pred deviatimi rokmi začínali pestovať, všade sa využívala hlavne na rôzne dekoračné účely, ako sú vrecúška so sušenou levanduľou, kytice, či ako prísada do kozmetiky. My sme si však zvolili úplne iný a dovtedy nevyužitý smer jej použitia – potravinárstvo.

Voňavá práca na čerstvom vzduchu poteší oko i dušu.
Voňavá práca na čerstvom vzduchu poteší oko i dušu. Foto: archív Simony Slobodovej

Na začiatku ste vysadili tisícpäťsto sadeníc. Aká bola prvá úroda? Prekvapilo vás niečo?

Prvú úrodu sme mali v roku 2014, sadeničiek bolo na poli oveľa menej ako dnes a aj výnos úrody bol maličký, bolo to vlastne také naše zoznámenie sa a skúmanie potenciálu tejto rastlinky, nemali sme veľké očakávania. Nemal nám veľmi kto poradiť, všetko sme sa museli naučiť sami na vlastných chybách a skúsenostiach, získať informácie z odbornej literatúry. Každý z konateľov našej firmy už predtým podnikal, ale nie v oblasti poľnohospodárstva. Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa však tomu rozhodli venovať naplno. Namáhavou a poctivou prácou sa snažíme vytvárať jedinečné miesto, kde sa návštevníci môžu prísť pokochať, sami si nazbierať levanduľu a pozrieť sa, odkiaľ putujú kvalitné produkty zo slovenských surovín až na stôl našich zákazníkov. 

V akom bode sa nachádzate dnes?

Dnes máme na poli vysadených viac ako trinásťtisíc kusov levandule lekárskej vypestovaných z vlastných sadeníc a každoročne pribúdajú ďalšie. V menšom množstve pestujeme aj lavandin, ktorý pre jeho vlastnosti využívame hlavne na dekoračné účely. V tomto bode už to pre nás nie je len sezónna práca v teréne. Potrebné je starať sa celoročne aj o výrobu produktov, ich distribúciu, vybavovanie veľkoobchodných a e-shopových objednávok, administratívu, účtovníctvo, spoluprácu s obchodmi a prevádzkami, o prezentáciu firmy, marketing, správu sociálnych sietí a všetky radosti a starosti s tým spojené.

Namáhavá a poctivá celoročná práca sa vypláca.
Namáhavá a poctivá celoročná práca sa vypláca. Foto: archív Simony Slobodovej

Znie to náročne. Koľko ľudí zamestnávate?

Zamestnancov zatiaľ nemáme, väčšinu roka si vystačíme sami a sezónne nám vypomáha celá rodina, všetci kamaráti a známi. Pomoc potrebujeme hlavne pri zbere, spracovávaní úrody, ručnom zastrihávaní sadeníc a na koordináciu našich Dní otvorených dverí spojených so samozberom levandule. 

Do produktov nepridávame žiadne umelé konzervanty, držíme sa starých osvedčených receptov našich babičiek, ktoré sme ozvláštnili novou, v kulinárstve doteraz neprebádanou chuťou.  

Okrem tradičnej sušenej levandule vo vrecúškach ponúkate najmä chutné levanduľové potraviny a nápoje. Ako vznikali recepty?

Počas našich kulinárskych začiatkov sme receptúry skúšali vytvárať a dochucovať doma vo vlastnej kuchyni, kde potom bolo všetko ešte dlho voňavé a lepkavé. Dnes už to všetko robíme vo veľkých množstvách a na profesionálnej úrovni. Aktuálne máme v portfóliu viac ako dvadsať stálych produktov a niekoľko sezónnych limitiek – biele a ružové levanduľové frizzante zo slovenských odrodových vín, niekoľko ovocných sirupov a džemov s levanduľou, slivkové a brusnicové grilovacie omáčky s levanduľou a čili, lahodný levanduľový likér alebo limonády.

Zakladáme si na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrábame, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule spracovanej hneď po zbere, aby si zachovala svoje cenné vlastnosti. Všetky druhy ovocia okrem pomarančov, ktoré pri výrobe používame, odoberáme od regionálnych a slovenských dodávateľov. Do produktov nepridávame žiadne umelé konzervanty, držíme sa starých osvedčených receptov našich babičiek, ktoré sme ozvláštnili novou, v kulinárstve doteraz neprebádanou chuťou. 

Potešenie pre oči aj pre chuťové poháriky.
Potešenie pre oči aj pre chuťové poháriky. Foto: archív Simony Slobodovej

Musíte mať pre ne špecifický druh levandule? 

Pestujeme pravú levanduľu lekársku (lavandula angustifolia, pozn. red.), ktorá je vhodná na využitie v potravinárstve. Existujú stovky rôznych druhov a odrôd levandule, sú však len okrasné a vhodné na dekoračné účely. Naše kvety nie sú chemicky ošetrované, sme hrdí na to, že všetky rastlinky použité v našich produktoch pochádzajú z nášho vlastného certifikovaného ekologického poľnohospodárstva.

Aké kombinácie chutí sa vám osvedčili?

Najobľúbenejší produkt našich zákazníkov je ružové frizzante s jemným nádychom levandule, ktoré vzniklo spojením kvalitných bobúľ z vinohradníckej oblasti na južnom Slovensku a našej levandule lekárskej. Najpredávanejšia v rámci sirupov a džemov je určite kombinácia levandule a čučoriedky, ktorých chute spolu úžasne ladia. Nové nápady prichádzajú neustále, riadime sa hlavne vlastnou predstavivosťou. Pri vytváraní nových produktov si však radi necháme poradiť od našich zákazníkov, ktorých sa pýtame, aké novinky by na trhu ocenili. 

Okrem levandule je predstavivosť hlavná prísada pri vytváraní novej receptúry.
Okrem levandule je predstavivosť hlavná prísada pri vytváraní novej receptúry. Foto: archív Simony Slobodovej

Boli aj také recepty, ktoré ste zamietli? 

Napriek tomu, že levanduľu milujeme, niekedy sa naozaj musíme pozastaviť nad tým, do čoho všetkého sú výrobcovia schopní ju zakomponovať. Najhoršia kombinácia, akú sme kedy skúšali, je asi pivo s levanduľou. Nechutil nám ani levanduľový tonik, syr či chlieb.

Tento rok k nám cez sezónu prišlo viac ako osemtisíc návštevníkov.

Máte za sebou deviatu sezónu. Ako ju hodnotíte?

Veľmi sa tešíme z bohatej úrody a z pretrvávajúceho záujmu všetkých milovníkov levandule o našu prácu a zber. Tento rok k nám cez sezónu prišlo viac ako osemtisíc návštevníkov, za čo sme veľmi vďační. Každoročne vítame záujemcov na Dňoch otvorených dverí spojených so samozberom levandule, čo pre nás predstavuje vrchol sezóny aj našich síl. Areál a pole sú vtedy sprístupnené verejnosti – hlavne kvôli samozberu levandule. Po ukončení sezóny nasleduje ručná úprava každej jednej sadeničky a spracovanie čerstvej a sušenej úrody na rôzne účely a potreby. Zúčastňujeme sa tiež na rôznych výstavách, trhoch a festivaloch, ktoré prebiehajú hlavne v letnom období. Nepočká ani výroba produktov, administrácia, účtovníctvo…

Klíma sa mení. Je teplejšie, hrozia suchá, ktoré prerušujú prívalové dažde. Aký efekt to má na pestovanie levandule? 

Vyššie teploty ani suchá rastlinám neprekážajú, areál sme časom prispôsobili aj návalom snehu a dažďa. Jediný vplyv počasia, ktorý zatiaľ nevieme ovplyvniť, sú občasné májové nočné mrazy, ktoré môžu nenávratne zničiť krehké mladé kvety. 

Deň otvorených dverí spojený so samozberom je udalosť roka.
Deň otvorených dverí spojený so samozberom je udalosť roka. Foto: archív Simony Slobodovej

Ako vplýva levanduľa na včelstvo v regióne?

Počas obdobia kvitnutia môžeme na poli zazrieť širokú škálu včiel a iných opeľovačov, ktoré levanduľa neodolateľne priťahuje, takže prilietajú aj z ďalekého okolia. Nachádzajú sa tu tiež rôzne druhy denných motýľov a iný vzácny hmyz. Ich početnú prítomnosť vnímame okrem iného ako indikátor kvalitného prírodného prostredia, ktoré sa pre ne snažíme dlhodobo vytvárať. A vďaka včelám zaradíme do ponuky už na jeseň jednodruhový levanduľový med.

Plánujete rozšíriť svoje podnikanie, aby k vám ľudia mohli prísť celoročne a pozrieť sa na tú nádheru?

Realitou sa snáď čoskoro stane naša vlastná kamenná predajňa. V dedine, v blízkosti nášho levanduľového poľa, sme kúpili dvestoročný domček s typickým ľudovým rázom. Ten postupne opravujeme a snažíme sa zachovať tradičné architektonické prvky danej oblasti. Plánujeme v ňom otvoriť tematickú kaviareň, predajňu produktov, múzeum a tiež poskytovať ubytovanie návštevníkom, ktorí k nám prídu z väčšej diaľky. Vzhľadom na pandémiu a nestabilitu cien na stavebnom trhu sa však náš pôvodný plán otvorenia o niečo oddialil.

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články