Pápež František vyvolal rozruch: Žena je dôležitejšia ako muž

Pápež František počas svojej 46. apoštolskej cesty do Belgicka a Luxemburska opäť vyvolal polemiku, tentoraz okolo otázky postavenia ženy v katolíckej cirkvi a spoločnosti. Jeho výroky na Katolíckej univerzite UCLouvain sa stretli s ostrou kritikou zo strany akademickej obce, ktorá vyjadrila nesúhlas s jeho „redukujúcim a konzervatívnym“ pohľadom na túto tému.
Newsletter

Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Na stretnutí s premiérom a ďalšími štátnymi predstaviteľmi hovoril pápež aj o sexuálnom zneužívaní v Cirkvi. Následne sa stretol so 17 obeťami týchto činov, čo ukazuje na jeho snahu čeliť vážnym problémom.

V príhovore na univerzite pápež zopakoval tradičné katolícke učenie o žene, pričom vyhlásil: „Žena je dôležitejšia ako muži, pretože cirkev je žena, cirkev je Ježišova nevesta. Prehnaný feminizmus, ktorý znamená, že ženy sú maskulínne, nefunguje. Jedna vec je, že machizmus nie je v poriadku, druhá vec je, že feminizmus nie je v poriadku.“

Synodálna polemika o ženách a ich postavení v cirkvi pokračuje. Pápežove slová sú len jednou časťou širšej diskusie, ktorá bude pravdepodobne trvať aj naďalej.

V rámci diskusie sa objavili aj otázky týkajúce sa potratov. Pápež v tejto súvislosti zdôraznil: „Nezabudnime povedať: potrat je vražda. Veda hovorí, že v prvom mesiaci od počatia sú už všetky orgány.

Zabíja sa ľudská bytosť. Lekári, ktorí sa nato dajú, sú – dovoľte mi to slovo – zabijaci. Sú to zabijaci. O tom sa nedá diskutovať… A ženy majú právo chrániť život.

Foto: Jozef Kotris

Autor
Články autora
Odporúčané
Newsletter

Teší nás, že ste tu. Ak chcete dostávať pravidelné informácie o nových článkoch, knihách alebo o inom obsahu z nášho portálu, prihláste sa na odber našich newsletterov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné články